गृह बिज्ञान

बी०ए० प्रथम पत्र

प्रथम प्रश्न पत्र

1.कला -परिचय,अर्थ ,तत्व ,कला के सिध्दान्त,अनुरूपता ,संतुलन,अनुपात ,लय ,दबाव ,गृह ,सज्जा में इनकी उपयोगिता ,पुष्प विन्यास |

2.नमूना :रचनात्मक तथा सजावटी नमूना |

3.रंग :अर्थ ,परिभाषा तथा गृह सज्जा में इसकी उपयोगिता

4.मकान में कमरों एवं बरामदा की व्यवस्था |

5.घर का योजना :परिवार की आय तथा आवश्यकता |

6.रसोईघर :बिभिन्न प्रकार के रसोईघर ,आदर्श रसोईघर ,रसोईघर में समय तथा शक्ति बचत करने वाले आवश्यक उपकरण |

7.घर की आय तथा व्यय :वास्तविक आय तथा परिवारिक आय ,आय के स्रोत ,अतिरिक्त्त पारिवारिक आय |पारिवारिक बजट ,महत्त्व ,उद्देश्य ,लाभ ,पारिवारिक बजट के विभिन्न मद ,बजट बनाने की आवश्यकता तथा विधियाँ |

8. पारिवारिक बचत :गृह व्यवस्था में बचत के कारण ,बचत के विभिन्न तरीके -सेविंग बैंक ,पोस्ट आफिस ,सहकारी संस्थाये ,जीवन बीमा योजना तथा राष्ट्रीय बचत प्रमाण पत्र

Paper I-Household art and Management

1.Introduction to Art appreciation of art and Fundamental principles of Art .Harmony.Balance,Proportion, Rhythm and Emphasis-their application in home Decoration.Flower arrangement.

2.Design-Structural & Decorators .

3.Colour-Important & its Application in home decoration

4.Arranmgement of various rooms & verandas

5.Planning a home in view of family income and requirements

6.Kitchen ,Ideal Kitchen. Equipping and Furnishing a Kitchen is from the points of view money saving ,time saving and labour .

7 Household income and expenditure- Real income and family income and Sources of income Methods of supplimentring family income.The family hudegets items of Budget and Budget planning for different income levels.Need and methods of keeping accounts .

8.Household saving Reasons of savings. Various ways of saving ,Saving Banks. Post Office ,Co-operative Credit Service,life Insurance and National saving certificates.

द्वितीय प्रश्न पत्र-पोषण,जिव रसायन एवं जीवाणु विज्ञान

1.भोजन के प्रमुख तत्व :प्रोटीन,वसा ,कार्बोहाइड्रेट ,खनीज ,विटामिन अनुपात ,स्रोत ,कार्य आवश्यकता तथा इनकी कमी से होने वाले रोग |

2.उचित पोषण ,कुपोषण ,अपोषण |

3. आयु के अनुसार मानव शरीर में उर्जा की आवश्यकता |

4.सन्तुलित आहार :विभिन्न आयु के लिए सन्तुलित आहार ,सामान्य रोगों में विशिष्ट आहार -जवर ,कब्ज ,अतिसार या डायरिया ,क्षय रोग |

5.दूध तथा दूध से बने भोज्य पदार्थ |:दूध के प्रकार ,विभिन्न अवस्थाओ में दूध की उपयोगिता |

6. भोजन पकाने की आवश्यकता व विधियाँ :(प्रेशर कूकर )|

7. भोजन का संरक्षण ,भोजन का संग्रह |

8. भोजन विषाक्तता |

जीव रसायन

9. भोजन का वर्गीकरण एवं कार्य ,उपापचयन की क्रिया |

10.भोजन का पाचन तथा अवशोषण-लार रस ,आमाशयिक रस ,एन्जाइम |

जीवाणु विज्ञान

11.जीवाणु विज्ञान की परिभाषा ,खमीर,फूंफूदी ,घर में इनके सामान्य कार्य तथा प्रकृति |दूध एवं जल में अणु जीवों का अध्ययन |

Paper II-Nutrition,Biochemistry and Bacteriology

1.Essential Constitutents of food-Protein,Fat ,Carbohydrate,Minerals and Vitamins there composition ,Sources,function and requirementes and Deficiancy Diseases.

2 .Good nutrition,Mal nutrition.

3.Calorie requirement according to age occupation and climate & Sex.

4. Balanced died for different age,Special diets incomman diseases Fever, Constipation,Diarihoea and T.B.

5.Milk and milk products-Kind of milk and the composition ,suitability of milk as food stuff for individuals of all ages.

6 Need and methods of cooking food including pressure cooking

7. Need and methods of preservation and storage of different type of food stuffs.

8.Food poisoning.

Biochemistry

9.Classification of food-Elementry idea of their digestion Metabolism.

10 Elementry ideas about salive ,gastrice juice,bile and enzymes.

Bacteriology

11. Definition of Bacteriology,Yeast & Mould-their general functions in nature and in home

12.Bacteriology of milk and water.

Practical

Household Art & Food Preparation

1.Painting post and fines decoratively 2.flower arrangement 3.Batik work 4.(a)Preparation of meals -1.For a birthday party of a child 2.for a festival dinner 3.For a labourer.(b)Planning meals-1.For an invalid convalescent 2.For an adolescent child ,packed luch for children .3.for a diabetic. 5.Banking. 6.Pressure cooking. 7.Food preservation -Jam,jelly & Squash. 8.Arrangement of different rooms and Verandah.